Freelancerin ja yrittäjän ero

Kuvassa Tiia ja koirat marjassa. Tiialla roikkuu kaksi marjaämpäriä repusta, ja koirat touhuavat omiaan.
Kuvassa Tiia ja koirat marjassa. Tiialla roikkuu kaksi marjaämpäriä repusta, ja koirat touhuavat omiaan.

Mie kuulun sukupolveen, joka on opetettu siihen, että töitä pittää olla ja töitä pittää tehdä. Minulle töiden tekeminen on aina sopinut, joskin olen aina ollut huono tasapainoilemaan tulojen ja menojen välillä. Siksipä mie olen aina joutunut tekemään paljon, paljon töitä. Pahimmillaan miulla taisi olla yhdeksän nollasopparia voimassa yhtä aikaa, jotta saisin edes perustason elannon itselleni.

Mie olen aikaisemmin jo kertaalleen ollut yrittäjänä. Tuolloin yritykseni nimi oli Tibby’s Design, ja se on minulla vieläkin aputoiminimenä. Minun suurin haaste yrittäjyydessä taitaa olla se, että mie osaan ihan hirveän montaa asiaa, ja mie olen tosi monessa asiassa tosi taitava. Siinä vaiheessa, kun pitäisi päättää, mitä todella aion yrityksellä tehdä, joka antaa mahdollisuuden tehdä melkein mitä vaan, on rajaaminen ollut minulle tosi pitkään tosi vaikeaa. Tässä välissä tein keikkatöitä myös kevytyrittäjänä ukko.fi:n kautta (oon muuten edelleen sitä mieltä, että ukko.fi on ihan todella, täyden palvelun kevytyrityspalvelu, ja voin sitä erittäin lämpimästi suositella). Lopulta perustin kuitenkin oman toiminimen, kun toimintaa alkoi olla sen verran paljon. BIEstudiollakin olen tehnyt jo vähän kaikkea: graafista suunnittelua, lisäkäsien vuokrausta ravintolaan, luontoalan koulutusta, kansalaisopiston kurssia, luonnontuotteiden myyntiä, värssyjen kirjoittamista ja mitä näitä nyt on.

Suurin oivalluksen hetki on minulle ollut se hetki, kun kuuntelin Letters from a Hopeful Creative-podcastia, ja siinä puhuttiin Freelancerinä toimimisen ja yrittäjänä toimimisen erosta. Freelancer voi olla myös yrittäjä, mutta yrittäjä ei ole freelancer, ei ainakaan täysipäiväisesti. Minusta näitä ei pidä millään tapaa arvottaa, että toinen olisi parempi kuin toinen, tai että toinen tapa työskennellä olisi arvokkaampi kuin toinen. Mutta MINÄ haluan olla nimenomaan yrittäjä.

Freelancerinä toimiessani mie olen tehnyt kaikkea mahdollista siinä pelossa, että työt tai rahat loppuvat. Kaiken mahdollinen tekeminen vaan valitettavasti johtaa siihen, että omien ajatusten kokoamista ja kirkastamista oman liiketoiminnan osalta on ajallisesti ja jaksamisen kannalta haastavaa rakentaa. Freelancerinä minä oon tehnyt töitä ”jollekin muulle” mutta omalla toiminimellä, ja nyt mie tiedän, mitä mie haluan tehdä itselleni, nimenomaan luontoalan yrittäjänä.

Tätä varten mie hahmottelin itselleni unelmatyöpäivän, johon pyrin:

  • Herääminen ilman herätyskelloa (mie olen aina ollut tehokkaimmillani illalla/yöllä, ja ”normaalissa päivärytmissä” toimiminen aiheuttaa minulle ajoittain jopa fyysistä pahaa oloa. Mie en ole se, joka herää aamukuudelta virkeänä.)
  • Aamiainen, kahvi, lukemista
  • Aamulenkki koirien kanssa
  • Päivälle suunnitellut asiakastyöt
  • Ruokailu
  • Sometyöt
  • Ilta-/yölenkki
  • Vapaa-ajan vietteet kuten käsityöt, pihatyöt jne.

Laitan tähän linkin mun yrittäjyystarinaan, joka on julkaistu ukko.fi:n sivuilla:

https://www.ukko.fi/yrittajyyskoulu/kolarissa-asuva-tiia-nauttii-yrittajyydesta-yrittajyys-vaan-on-niin-minun-luonnossa/

Jos kiinnostut Ukko.fi:n kautta itsesi työllistämisestä, rekisteröitymällä logosta klikkaamalla löytyvän linkin kautta, me saadaan molemaat 50€:n bonus siinä vaiheessa, kun sinä oot laskuttanut 300€. Win-win on erikiva :).

Ukko.fi:n logo, jota klikkaamalla pääset rekisteröitymään käyttäjäksi siten, että kun oot laskuttanut 300€, me saadaan molemmat 50€.n bonus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: