Miten kuusenkerkkää käytetään?

Kuusenkerkkiä

Kuusenkerkkää kerätään alkukesästä kerkkien ollessa selkeästi erottuvia ja vaaleanvihreitä. Kerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Kerkkiä voit käyttää erilaisissa elintarvikkeissa kuten siirapeissa, mausteissa, alkoholiin uutettuna, itsetehdyn jäätelön maustamisessa tai sellaisenaan esimerkiksi salaateissa.

Mitä vanhempi kerkkä on, sitä enemmän siihen tarttuu ”aikuisen puun” makua ja terpentiiniä (kuusen neulasten tuoksuaineita). Vanhempaa kerkkää joudut uuttamaan huomattavasti pidempään, eikä maku ole niin freesi, kuin nuoressa, 3-5 cm pituisessa kerkässä. Keräämisen jälkeen kerkät säilötään useimmiten pakastamalla. Kerkät sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kestävän keruun periaatteiden mukaisesti kerkkää ei tule kerätä, kuin enintään 1/3 koko puun sadosta. Myöskään oksien kärkikerkkiä ei tulisi kerätä.

Kerkkätuorejuusto

Pilko kerkät pieniksi. Sekoita kerkät maustamattomaan tuorejuustoon ja lisää vähän sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Kerkkätuorejuusto sopii erityisen hyvin ruisnäkkärin päälle.

Kerkkätuorejuusto ruisnäkkärin päällä maistuu upealta!

Kerkkäsiirappi

Keitä sokeria, vettä ja kerkkiä kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Siivilöi siirapista kerkät pois ja pullota.

Olen kuullut, että jotkut ovat onnistuneet tekemään siirappia myös auringossa. Teoriassa tämä käy näin: laita kerkkäkerros kannella suljettavan lasipurkin pohjalle ja kaada päälle sokeria. Sijoita purkki aurinkoon, ja anna purkin olla siinä useampia viikkoja.

Teoriassa sokerin pitäisi sulaa ja valua kerkkien läpi purkin pohjalle, mutta itselläni tämä ei ole vielä koskaan onnistunut, vaan sokeri on mennyt koppuraksi ja kerkät ruskeaksi. Jos onnistut uuttamaan siirappia näin, kerro ihmeessä miten onnistuit! Somessa tägäämällä @biestudioinfo tai täällä kommenteissa.

Kerkkälikööri

Pullota kerkkää, sokerilientä tai kerkkäsiirappia ja kirkasta alkoholia. Sulje pullo tiiviisti ja sijoita se viileään paikkaan maustumaan useiden viikkojen ajaksi. Sekoittele hyvin pari kertaa viikossa. Voit lähteä kokeilemaan suurinpiirtein suhteissa 1/3 jokaista raaka-ainetta, mutta muokata reseptiä omien mieltymystesi mukaan ensimmäisen erän valmistuttua.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä:

Milloin keruulupa tarvitaan ja miten se hankitaan?

2 Comments on “Miten kuusenkerkkää käytetään?

  1. Päivitysilmoitus: Miten pihkan saa pois vaatteista ja muita kertomuksia. – BIEstudio

  2. Päivitysilmoitus: Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa – faktoja kuusesta – BIEstudio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: