Miten pihkan saa pois vaatteista ja muita kertomuksia.

Kuusi

Pihkan tehtävä on suojata puuta taudeilta ja tuholaisilta ja sillä on antimikrobisia vaikutuksia. Pihkaa kerättäessä puhutaan aktiivisesta ja passiivisesta pihkasta. Aktiivisella pihkalla tarkoitetaan puuta tahallaan vahingoittamalla saatavaa pihkaa, ja passiivisella pihkalla puun luontaisesti tuottamaa pihkaa esimerkiksi oksan katketessa. Kuusenpihkaa käytetään paljon luonnonkosmetiikassa ja nykyisin myös lääketieteessä.

Pihkan kerääminen

Pihkan keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Pihka kerätään useimmiten kapeakärkisen puukon ja muovipussin avulla suoraan puusta, silloin kun puhutaan passiivisesta pihkasta (eli ikäänkuin rapsitaan kuivaneet pihkat pussiin). Tällä tavalla kerättäessä puu ei vahingoitu. Se, mikä on ikävää pihkan keräämisessä on se, että useimmiten pihkankeruureissun jälkeen kädet ovat verillä ja vähintään vaatteet tahmassa, yleensä kaikki muukin. Seuraavalla videolla näytän, kuinka pihkaa kerätään.

Kuinka pihkan saa pois vaatteista?

Yksinkertainen vastaus: voilla. Hiero antaumuksella voilla pihkaista kohtaa vaatteessa, ja pese tämän jälkeen vaatteet normaalisti. Voilla saa ”pestyä” pihkan pois myös käsistä ja puukosta halutessaan.

Tiesitkö, että saat voilla myös melkein minkä vaan teollisen liiman irroitettua? Nimimerkillä muuan kerran hierottu vanhasta lasipurkista etikettiä irti nimenomaan voilla.

Pihka entisajan rohdoskäytössä

Pihkaa on käytetty aikojen alusta asti vähän hoitoon kuin hoitoon:

  • Tikku sormessa – laita päälle pihkaa
  • Hammassärkyä – pureksi pihkapalaa
  • Palovamma – pihkaa päälle
  • Hyönteisenpurema – varmaan arvaattekin jo.

Nykyään pihkaa käytetään jo ihan virallisesti myös lääkevoiteissa. Myös eläinlääkärit suosittelevat nykyään joissakin tapauksessa ensisijaisesti pihkavoidetta esimerkiksi antibioottivoiteen sijaan. Konsultoithan kuitenkin eläinlääkäriäsi asiasta: muista, että sairastunut eläin tai ihminen ei ole koskaan kenenkään parantajantaitojen koekenttä.

Jos haluat kokeilla valmistaa itse pihkavoidetta, tässä videolla ohje. Muistutan, että pihkan käyttö ei sovi hartsiallergisille.

Saattaisit pitää myös näistä:

Miten kuusenkerkkää käytetään?

Milloin keruulupa tarvitaan ja miten se hankitaan?

One Comment on “Miten pihkan saa pois vaatteista ja muita kertomuksia.

  1. Päivitysilmoitus: Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa – faktoja kuusesta – BIEstudio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: