Miten maitohorsmaa käytetään?

Maitohorsman vaaleanpunaisia kukkia

Maitohorsma on monivuotinen ruoho, joka on pioneerilaji, eli ilmestyy yleensä ensimmäisten joukossa tuhoutuneille alueille. Tähän viittaa myös maitohorsman englanninkielinen nimi ”fireweed”, joka tarkoittaa palopaikoilla kasvavaa. Suomenkielinen nimi taas juontuu siitä, että kasvin on uskottu lisäävän lehmien maidontuottoa.

Maitohorsmasta voidaan hyödyntää kaikki sen osat. Yleisimmin kuitenkin hyödynnetään versot, lehdet ja kukat. Kukkia ja lehtiä voi käyttää esimerkiksi teenä tai osana villiyrttisalaattia. Kukkia voidaan käyttää myös esimerkiksi kakun koristeena, mutta tällöin ne kannattaa kandeerata ennen käyttöä. Kukkia käytetään myös osana erilaisia leivoksia.

Maitohorsman versoilla voidaan korvata tankoparsa missä tahansa reseptissä. Versotovat parhaimmillaan silloin, kun niiden latva ei ole vielä juurikaan levinnyt, ja väri on enemmän punainen, kuin vihreä. Horsmaa on käytetty myös kuituna vaatteissa, matoissa ja ryijyissä.

Maitohorsman lehdet tulee kerätä ennen horsman kukinnan aloittamista. Lehdet voidaan kuivata tai pakastaa, mutta ne kannattaa kiehauttaa ennen säilömistä niiden sisältämien parkkiaineiden vuoksi.

Maitohorsman rohdoskäyttö

Kylpysuolaa, jossa on maitohorsmaa ja keto-orvokkia.

Maitohorsman kaikki osat ovat antioksidanttisia. Kasvilla on rauhoittavia, viilentäviä ja kuivaavia vaikutuksia. Maitohorsmaa on käytetty ennenkaikkea vatsayrttinä, mutta sillä on hoidettu myös yskää ja erilaisia iho-ongelmia, kuten psoriasista ja aknea. Itse olen käyttänyt maitohorsmaöljyä silmämeikin puhdistamiseen, ja toimii siinäkin tehtävässä erinomaisesti.

Yrttinä maitohorsma on mieto. Maitohorsmasta valmistettu tee on EU:ssa luokiteltu perinteiseksi kasvirohdosvalmisteeksi eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta aiheutuvien alemman virtsatien oireiden hoitoon.

Kasvivärjäyksessä maitohorsmasta saadaan erilaisia keltaisen sävyjä.

Maitohorsman käyttö eläimillä

Maitohorsma maistuu usein niin eläimille kuin ihmisillekin. Maithorsmaa on mieluusti lisätty erityisesti lehmien rehuun, koska sen on uskottu lisäävän lehmien maidontuotantoa.

Maitohorsmaa voi kuivattaa nipuissa myös esimerkiksi lampaille ja vuohille. Maitohorsman lehdet maistuvat hyvin myös kilpikonnille. Horsma on yksi tärkeimmistä mesikasveistamme.

Saattaisit pitää myös tästä:

3 Retkiruokaa maitohorsmasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: