Miten mahlaa kerätään?

Puiden takaa paistaa auringon valo, koivu etualalla
Valo.

Suurimmassa osassa Suomea mahlan valutus lienee jo ohi, mutta Kolarin leveysasteilla mahlanvalutusaika on NYT. Tarvitset maanomistajan luvan mahlan keräämiseen.

Mahlankeräysreikä porataan puun pohjoispuolelle (varjon puolelle). Reiän tulee olla n. 3-4 cm syvä, tyvestä laskettuna vähintään 35-40 cm korkeudella. Reikä porataan pikkuisen yläviistoon (10-15 astetta), lisätään elintarvikeletku ja steriili keruuastia, jota säilytetään mieluiten kylmälaukussa. Astia ja letku tulee vaihtaa pari kertaa päivässä.

Mahlaa kerätään vain puista, jotka ovat rinnankorkeudelta vähintään 20 cm leveitä. Se tulee kerätä ennen kuin koivu alkaa tehdä silmuja. Mahla on 99 prosenttisesti puun maasta imemää vettä. Keväällä puun alkaessa ottaa vettä maasta, sekoittuu siihen juuriin varastoituneita yhteyttämistuotteita.

Mahlan keräys- ja käsittelyvaiheiden aikana tulee noudattaa erityistä käsihygieniaa ja huolehtia, että mahla pysyy viileänä. Mahla pilaantuu herkästi.

Mahlassa on runsaasti C-vitamiinia, sen lisäksi siinä on hedelmä- ja rypälesokeria, hedelmähappoja, aminohappoja sekä kivennäisaineita kuten magnesiumia, mangaania, natriumia, kalsiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä, fosforia, kromia ja kuparia

Mahlankeruun jälkeen puu ei enää sovellu esim. sahateollisuuteen reiän aiheuttaman tummentuman vuoksi.

Mahlaa kerätään pääasiassa rauduskoivuista sen runsaan kivennäis- ja hivenainepiroisuuden vuoksi. Kevätaikaan rauduskoivun tunnistaa parhaiten oksien hartsikyhmyistä. Hieskoivun mahla on miedompaa, mutta sen tuotto runsaampaa

Mahla voidaan pakastaa. Jääkaapissa mahla säilyy n. 2 vrk.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: