Mitä voikukasta voi tehdä?

Kirkkaankeltainen voikukka kädessä
Voikukka, Kuvaaja Daniel Absi palvelusta Pexels
(normaalisti käytän itse ottamiani kuvia, mutta valitettavasti voikukasta en ole vielä tälle kaudelle kuvaa saanut)

Etelämmässä voikukkasesonki lienee parhaimmillaan, Lapissa sesonkia vielä odotellaan. Voikukka on erittäin monipuolinen kasvi, jota voi käyttää vaikka mihin. Voikukan alalajeja on satoja, joten niiden erottaminen toisistaan on mahdollista vain harvoille. Käytön kannalta voikukan lajilla ei kuitenkaan ole juurikaan käytännön merkitystä.

Lehdet:

Voikukan lehtiä voi käyttää salaatin seassa sellaisenaan. Lehdet huuhdellaan huolellisesti, ja heitetään salaatin sekaan. Voikukan lehteä voi hyvin käyttää esimerkiksi rucolan sijaan. Mitä pyöreämpi on lehden muoto, sitä pehmeämpi maku siinä on. Mitä teräväreunaisempi, sitä tiukempi maku.

Kukat:

Kukista voit valmistaa upean väristä, makeaa marmeladia. Marmeladia varten kukista irrotetaan vihreät osat, ja keltaiset osat kerätään esimerkiksi kannelliseen rasiaan. Kun kannen laittaa hetkeksi kiinni, kiipeävät mahdolliset öttiäiset kukkien pinnalle, jolloin ne on helppo poistaa kukkien seasta.

Kukat huuhdotaan siivilän avulla. Kiehauta kukat vedessä ja anna nesteen jäähtyä kukkien ollessa edelleen nesteessä. Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Lisää hillosokeria ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä n. 5 minuuttia ja lisää makusi mukaan sekaan sitruunankuorta.

Purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä. Anna hillon tekeytyä ainakin vuorokausi ennen tarjoamista.

Nuput:

Voikukan nupuilla tarkoitetaan tässä tapauksessa just sitä nuppua, joka on ihan maan pinnassa kiinni ja vasta nousemassa. Eli kukka, joka ei ole vielä kertaakaan auennut. Voikukan nupuista saa aikaiseksi kapriksen makuisia juttuja näin:

Huuhtele nuput huolellisesti ennen käyttöä. Ryöppää niitä suolavedessä pari minuuttia. Siivilöi nuput, ja lado ne keitettyyn lasipurkkiin. Keitä merisuolavettä sen verran, että saat nuput peitettyä sillä. Anna seistä purkissa huoneenlämmössä kolme päivää. Kaada suolaliemi pois, ja keitä etikkaliemi, joka riittää jälleen peittämään nuput. Suhteessa 2 osaa etikkaa, 1 osa vettä, sokeria maun mukaan. Kaada liemi kuumana nuppujen päälle ja sulje kansi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä jäähtymisen jälkeen jääkaappiin.

Varret:

Käytä ruohosipulin tapaan tai pilko mausteeksi lämpimiin ruokiin.

Mukavia keruuhetkiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: