8+1 Asiaa, joiden avulla välttää migreeni luonnossa retkeillessä

Kirjoittaja selkä kameraan päin kävelemässä metsään koirien kanssa. Kaksi ämpäriä roikkuu repun hihnoista.
Metsäretki

Mie olen itte kärsinyt jopa kroonistuneesta migreenistä 16-vuotiaasta lähtien. Ajoittain migreenikohtaukset ovat vaikuttaneet elämääni siten, että useita reissuja, retkiä ja kohtaamisia on jäänyt kesken migreenin vuoksi. Päätin koota listan asioista, jotka ovat auttaneet minua retkeilemään migreenikohtauksista huolimatta. Toivon, että tästä on apua myös sinulle.

1. Vesi ja nesteytys

Siinä, missä migreenistä kärsimättömälle henkilölle riittää pari litraa vettä juotavaksi yleensä vuorokaudeksi, riitää migreenistä kärsivällä pari litraa vettä ehkä neljän tunnin reissulle, riippuen vähän säästä. Migreenityyppinä itse kannan yleensä kolminkertaisen määrän vettä esimerkiksi tunturilla käydessä verrattuna vaelluskaveriin. Pidä huoli siitä, että vesi ei koskaan missään tilanteessa pääse loppumaan retken aikana.

2. Vältä alkoholia

Ruumiillisen rasituksen ja alkoholin yhdistäminen ei ole hyvä kombo, etenkään migreenikohtauksista kärsiville. Tämän varmasti jokainen migreeni-ihminen tietää, mutta tämä asia lienee hyvä viestiä myös niille, jotka eivät migreeneistä kärsi.

3. Pukeudu kevyesti

Kerrospukeutuminen kannattaa aina. Reissurepussa tulisi olla sen verran tilaa, että tarvittaessa osan vaatteista saa pakattua pois päältä, jos reissussa alkaa tulla hiki. Oikeastaan kaikki näistä kolmesta ensimmäisestä kohdasta liittyvät nestehukkaan. Pienintäkin nestehukkaa kannattaa varoa retkillä, jos aikoo päästä ilman migreenikohtausta takaisin kotiin.

4. Pidä huoli verensokerista

Syö hyvin, mutta kevyesti ennen retkeä, ja pakkaa mukaan paljon pieniä välipaloja. Joillakin migreenistä kärsivillä saattaa kohtauksen vasta alkaessa auttaa suklaan syöminen, toisilla jonkin kovan pureskelu. Varmaan jokainen migreeni-ihminen tietää itse, mikä eväs saattaa auttaa. Pakkaa sitä mukaan. Ja ota mukaan eväitä mieluummin vähän liikaa, kuin liian vähän.

5. Jos voit huonosti jo ennen retkeä, siirrä reissua

Ainakaan itse en ole vielä koskaan väistänyt migreenikohtausta, jos aamulla jo olen huomannut kohtauksen orastavan ohimoilla, ja lähtenyt silti retkelle. Joskus olen onnistunut lääkkeillä pysäyttämään kohtauksen, ja päässyt lähtemään myöhemmin iltapäivällä retkeilemäänkin, mutta tunnustele omaa oloasi: itse tiedät parhaiten, miten migreenikohtauksesi yleensä etenee.

6. Lääkkeet

Ehkä itsestäänselvää, mutta sanon silti. Ota migreenilääkkeet mukaan retkelle. Mie olen kerran kompastellut tunturista alas semmoisessa kohtauksessa, että olin aika varma kuolevani ennen kotiinpääsyä. Tuolloin onneksi oli poikkeuksellisesti retkikaveri mukana, joka pystyi lopulta ajamaan minut takaisin kotiin.

7. Jos mahdollista, retkeile varsinkin rankat reissut kaverin kanssa

Migreenikohtauksen iskiessä päälle, voi äkkiä joutua aika huonoonkin kuntoon. Tällöin on hyvä, jos mukana on kaveri, joka pystyy vähän katsoa perään. Jos olet liikenteessä yksin, älä epäröi pyytää apua ohikulkijalta. Tarvittaessa tunturista haetaan vaikka helikopterilla.

8. Aurinkolasit

Auringonpaiste voi myös laukaista pahankin migreenikohtauksen. Suojaa silmäsi ja tarvittaessa pääsi, tämä suojaa myös auringonpistokselta.

+1. Pajunkuori-mesiangervojuoma

Tätä ei kannata kokeilla ensimmäistä kertaa retkellä, mutta mikäli sinulla on käytössä vain kohtauslääkkeet, voit joku kerta testata, auttaisiko luonnon omat yrtit katkaisemaan migreenikohtauksen. Jos olet estolääkityksellä, tai sinulla on muita jatkuvia lääkityksiä, neuvottelethan lääkärisi kanssa ennen kokeilua.

Pajunkuori-mesiangervojuoma haudutetaan teen tapaan migreenikohtauksen ensioireiden alkaessa. Huomaathan, että mesiangervo sisältää salisylaatteja, eikä täten sovellu aspiriiniallergisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: