Mihin lupiinia voi käyttää?

Lilan värinen lupiinin kukka kivikolla.
Lupiini

Lupiini kuuluu kansallisten haitallisten vieraslajien listalle, mikä tarkoittaa, että lupiinia ei saa maahantuoda, kasvattaa tai myydä. Vieraslajilistalle päätyneet kasvit ja eläimet ovat sellaisia, jotka valtaavat aggressiivisesti tilaa muilta kasveilta ja eläimiltä, ja täten vaikuttavat negatiivisesti luonnon monimuotoisuuteen.

Tällä hetkellä on käynnissä kampanja haitallisten vieraslajikasvien kitkemiseksi kotipihoilta ja lähiluonnosta. Voit lukea kampanjasta lisää täältä: https://vieraslajit.fi/ajankohtaista/i-5018

Lupiinia poiskitkiessä saattaa käydä mielessä, voisiko siitä tehdä jotain. Lupiini ei ole syötävä kasvi, mutta värjäyksessä se on aivan uskomaton.

Lupiinista saadaan erilaisia murrettuja sinisen ja vihreän sävyjä. Talkoisiin osallistuessaan kannattaakin kerätä talteen lehdet, kukat ja varret, ja käyttää ne hyödyksi värjäysprojekteissa, jos tämä on suinkin mahdollista. Kukat voi käyttää erikseen ja vihreät osat erikseen, jotta saatavien värien testailussa eri osista saatavat värit pysyvät mahdollisimman puhtaina.

Me käväistiin koirien kanssa kesälomareissulla Jyväskylässä, ja siellähän sitä lupiinia olisi ollut kerättäväksi vaikka kuinka. Harmillisesti minun metsässä asumiseen tottuneet koirani eivät ihan osanneet käyttäytyä kaupunkiympäristössä niin mallikkaasti, että olisin saanut lenkkeillessä kasvia kerättyä, kuten minun on mahdollista tehdä Kolarissa. Jos Kolarin lähialueelta joku haluaa minun käyvän kitkemässä lupiinit pihasta, tulen mielelläni.

Tässä videossa perusohje kasviväreillä värjäämiseen, jos osallistuminen vieraslajitalkoisiin kiinnostaa, mutta haluat käyttää kerätyt osat hyödyksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: