Kuinka suojautua hyttysiltä Lapissa?

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu *-merkillä

EDIT 14.6.2021: Lisätty lähteitä aiheeseen liittyen aiheen saavuttaman suuren suosion vuoksi, lähteitä erillisen otsikon alla

Tiesitkö jo, että Thermacell, vaikka sitä markkinoidaan hyttystorjuntalaitteena, ei suinkaan torju, vaan tappaa hyttyset? Thermacell:in tyynyssä on keskushermostoa lamauttavaa myrkkyä, joka tappaa ne hyönteiset, jotka eivät pakoon ehdi. Mitäpä luulette, osaako kyseinen laite erotella hyttyset muiden hyönteislajien joukosta? Onko kyseinen laite turvallinen esimerkiksi lapsille tai lemmikeille, maaperälle tai vesistöille?

Thermacellin teho perustuu pralletriini-nimiseen aineeseen. Kuluttaja.fi -sivustolla pralletriinistä kerrotaan näin:

”Se lamauttaa hyttysen hermostoa niin, että tarpeeksi kauan aineelle altistuttuaan hyttynen alkaa vapista ja lopulta kuolee.” Kuvitellaan, että olet esimerkiksi kalastamassa, metsästämässä, marjastamassa, sienestämässä tms. ja väijyt saalista vaikkapa puolisen tuntia samassa paikassa, Thermacellin höyrytessä vieressä. Kuinka monta muuta hyönteistä tässä ajassa kuolee?

Luontoon.fi -sivustolla asiasta kerrotaan näin:

”Hyönteismyrkkyjen tarpeetonta käyttöä tulee välttää erityisesti luonnonsuojelualueilla. Lähinnä hyttysten torjuntaan tarkoitettujen höyrystettävien hyönteismyrkkyjen tehoaineet ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja vaarallisia mm. pölyttäjähyönteisille. Hyönteismyrkkyä ilmaan levittäviä tuotteita ei tule käyttää luonnonsuojelualueilla pienvesien, kukkivien kasvien tai pölyttäjähyönteisten pesien lähellä. Valmisteita käytettäessä tulee välttää myös kanssaretkeilijöiden altistamista myrkyille.”

Luonnontuotekerääjille painotetaan koulutuksessa jatkuvasti sitä, että keruuretkellä ei käytetä minkäänlaisia hyönteismyrkkyjä, koska näistä voi aina jäädä jäämiä kerättäviin yrtteihin, sieniin ja marjoihin.

Samaan aikaan, kun meillä rakennetaan hyönteishotelleja pölyttäjäkadon torjumiseksi, yleistyy jatkuvasti Thermacellin tapaisten laitteiden käyttö pihoissa, retkillä ja vaelluksilla. Mie olen itsekin ostanut Thermacellin pari vuotta sitten, mutta näin jälkikäteen ajateltuna, onneksi sitä ei ole tullut juurikaan käytettyä (koska luonnontuotteiden keruun aikana se on ollut meillä kielletty ja koirien kanssa kulkiessa oon kokenut sen hankalaksi ja tiellä roikkuvaksi).

Miten sitten hyönteisiltä tulisi suojautua?

Vaatteilla. Hyönteisverkoilla. Hyönteishupuilla. Elintarvikekäsineillä keruutuotteita kerätessä.

Mulla itselläni on Pinewoodin takki, jonka hupussa on vetoketjulla kiinnitettävä hyönteisverkko. Kyseinen takki on tosi kätevä, koska esimerkiksi juomista on helppo hörpätä verkkoa raottamalla. Jos yhtäkkiä tuleekin tuulinen sää, on verkko helppo aukaista, ja jättää roikkumaan takin sisään, jos sitä ei enää tarvitsekaan.

Se minun takki on *tämä. Linkki ohjaa Scandinavian Outdoorin sivulle. Tilaamalla tuotteen affiliate-linkin kautta, saan pienen komission, mikäli päädyt ostamaan suosittelemani tuotteen. Pelkästään linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja.

Vasemmalla pikkusiskoni, oikealla minä. Kuva on otettu Kukas-tunturin päällä. Molemmilla päällä verkkohupulliset takit.
Minä ja pikkusiskoni viime vuonna Kukas-tunturilla. Mie oikealla.

Elintarvikekäsineillä on helppo suojata kädet luonnontuotteiden keräämisen aikana. Sääsken kärsä ei tule käsineen läpi, ja tämä on myös helppo keino lisätä keruutuotteiden hygieenistä käsittelyä, kun hanskat vaan muistaa vaihtaa säännöllisesti keruun edetessä.

Muita vaihtoehtoja hyttysiltä suojautumiseen ympäristöystävällisellä tavalla:

* Hyttyshuppu

Huom! Hyttyshupun kannattaa olla tumman värinen. Vaalea verkko voi häikäistä auringon paistaessa.

* Hyttysverkko

Näitä hyttysverkkoja on myös pienempää kokoa, ja näillä pystyy suojaamaan esimerkiksi riippumaton, mutta tämmöinen isompi on hirvittävän kätevä, jos haluaa käydä puskapissillä ilman hyönteisiä, eikä halua myrkkyjä käyttää (saa ripustettua esim. puuhun).

Haluan vielä sanoa, että poikkeus vahvistaa säännön. Esimerkiksi todella kovasti hyönteisille allergisille voi olla tarpeen käyttää ajoittain Thermacellin kaltaisia laitteita. Mie myös ymmärrän syvällä tasolla ihmisten mukavuudenhalun, ja myönnän itsekin menettäväni ajoittain hermoni sääskiin ja mäkäriin totaalisesti räkkäaikaan. Kuitenkin, vaatteilla suojautuminen onnistuu, kun sen suunnitteluun käyttää hieman aikaa ja ihan todella pyydän itse kutakin mietiskelemään hetken sitä pölyttäjäkatoa, ennen kuin nappaisee hyönteiskarkotteet tulille.

EDIT 14.6.2021: Lähteitä ja lisää luettavaa

Pallon kokoinen elämä – Hyttystorjuntalaitteet – nerokas keksintö vai silkkaa hölmöyttä

Erä-lehti – Älä vie myrkkyjä metsään! Voit tapaa muutakin, kuin hyttysiä (toistaiseksi maksumuurin takana, maksumuuri mahdollisesti poistumassa)

Helsingin Sanomat – HS testasi seitsemän hyttyskarkotinta – Klassikko kärysi ja haisi, mutta yksi tuote sai viisi tähteä (maksumuurin takana, mutta tämä lainaus artikkelista)

Valmisteet on luokiteltu Suomen kemikaalilain mukaan turvallisiksi, mutta niiden tehoaineista ollaan parhaillaan tekemässä tarkempaa arviointia EU-tasolla, kertoo ylitarkastaja Hannu T. Mattila Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta. “Näistä kahdesta pralletriini on tutkimusten mukaan terveydelle hieman turvallisempi [kuin d-alletriini]”, Mattila sanoo. “Voi käydä niinkin, että tehoainetta ei biosidiasetuksen mukaan voidakaan hyväksyä, ja valmisteet pitää poistaa markkinoilta siirtymäajan jälkeen”, Mattila jatkaa.”

Maaseudun tulevaisuus – Ovatko myrkkytyynyjä höyryttävät hyttyskarkottimet turvallisia? – Oikein käytettynä ovat, vastaa asiantuntija (Juttu kaikkien luettavissa, jutussa mm. tietoa Thermacellistä myrkytysoireita saaneesta koirasta)

Twitterissä tarjolla @AmiVarto -tilillä ketju aiheesta, jossa näkyy myös kuvakaappauksia jne. mm. Tukesin lausunnoista.

Instagramissa oman tilini lisäksi ainakin tilit @viimeistamuruamyoten @saagakitchen ja tietenkin @pallonkokoinenelama ovat käsitelleet asiaa laajasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: