Blogi

Mitä markkinointiväittämiä luonnontuotteista saa esittää?

Sanon heti alkuun, että aihe on luonnontuotealalla vaikeimmasta päästä ja on täysin mahdollista, että minäkin luonnontuotealan ammattilaisena ja alaa opettavana, joudun jossain vaiheessa korjaamaan lausuntojani. Koontina: Luonnontuotealan toimijat eivät saa luonnontuotteista sanoa paljoakaan. Pyrin avaamaan aihetta nyt mahdollisimman yksinkertaisesti ja helppotajuisesti. EU komission virallinen väittämäasetuslista löytyy täältä, mutta yritän kääntää tämän yksinkertaisempaan ja helppotajuisempaan muotoon.…

Jatka lukemista

Kuinka suojautua hyttysiltä Lapissa?

Tiesitkö jo, että Thermacell, vaikka sitä markkinoidaan hyttystorjuntalaitteena, ei suinkaan torju, vaan tappaa hyttyset? Thermacell:in tyynyssä on keskushermostoa lamauttavaa myrkkyä, joka tappaa ne hyönteiset, jotka eivät pakoon ehdi. Mitäpä luulette, osaako kyseinen laite erotella hyttyset muiden hyönteislajien joukosta? Onko kyseinen laite turvallinen esimerkiksi lapsille tai lemmikeille, maaperälle tai vesistöille?

Jatka lukemista

Mihin lupiinia voi käyttää?

iini kuuluu kansallisten haitallisten vieraslajien listalle, mikä tarkoittaa, että lupiinia ei saa maahantuoda, kasvattaa tai myydä. Vieraslajilistalle päätyneet kasvit ja eläimet ovat sellaisia, jotka valtaavat aggressiivisesti tilaa muilta kasveilta ja eläimiltä, ja täten vaikuttavat negatiivisesti luonnon monimuotoisuuteen.

Jatka lukemista

8+1 Asiaa, joiden avulla välttää migreeni luonnossa retkeillessä

Mie olen itte kärsinyt jopa kroonistuneesta migreenistä 16-vuotiaasta lähtien. Ajoittain migreenikohtaukset ovat vaikuttaneet elämääni siten, että useita reissuja, retkiä ja kohtaamisia on jäänyt kesken migreenin vuoksi. Päätin koota listan asioista, jotka ovat auttaneet minua retkeilemään migreenikohtauksista huolimatta. Toivon, että tästä on apua myös sinulle.

Jatka lukemista

Mitä voikukasta voi tehdä?

Etelämmässä voikukkasesonki lienee parhaimmillaan, Lapissa sesonkia vielä odotellaan. Voikukka on erittäin monipuolinen kasvi, jota voi käyttää vaikka mihin. Voikukan alalajeja on satoja, joten niiden erottaminen toisistaan on mahdollista vain harvoille. Käytön kannalta voikukan lajilla ei kuitenkaan ole juurikaan käytännön merkitystä.

Jatka lukemista

Miten mahlaa kerätään?

Suurimmassa osassa Suomea mahlan valutus lienee jo ohi, mutta Kolarin leveysasteilla mahlanvalutusaika on NYT. Tarvitset maanomistajan luvan mahlan keräämiseen. Mahlankeräysreikä porataan puun pohjoispuolelle (varjon puolelle). Reiän tulee olla n. 3-4 cm syvä, tyvestä laskettuna vähintään 35-40 cm korkeudella. Reikä porataan pikkuisen yläviistoon (10-15 astetta), lisätään elintarvikeletku ja steriili keruuastia, jota säilytetään mieluiten kylmälaukussa. Astia ja…

Jatka lukemista

Kuinka pakuria kerätään?

Keräämisen jälkeen pakuri tulisi käsitellä ja kuivata mahdollisimman pian. Ensin siis pilkkominen ja sitten vasta kuivaus. Jos pakuri ehtii kuivata ennen pilkkomista, alkaa pilkkominen olla lähes mahdotonta.

Pilkkomisen jälkeen pakuri siis kuivataan esimerkiksi hyötykasvikuivurissa. Sen jälkeen pakuri tulisi säilyttää valolta ja kosteudelta suojattuna.

Jatka lukemista

4 tapaa käyttää pakuria

Ei ole ollenkaan yksiselitteistä määritellä sopivaa päiväannosta luonnonyrttien käytössä, koska se vaihtelee yksilöllisesti. Yrtit vaikuttavat erilailla eri ihmisiin, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että aloita aina varovasti ja seuraile omia tuntemuksiasi.

Pakuria voi suositella nautittavaksi erityisesti silloin, kun alkaa tuntua, että tulee kipeäksi tai flunssaa sairastaessa. Kannattaa kuitenkin juoda myös paljon vettä pakurijuomien lisäksi, koska pakuri kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Jatka lukemista

Miten maitohorsmaa käytetään?

Maitohorsma on monivuotinen ruoho, joka on pioneerilaji, eli ilmestyy yleensä ensimmäisten joukossa tuhoutuneille alueille. Maitohorsma kukkii tyvestä latvaa kohti. Tähän viittaa myös maitohorsman englanninkielinen nimi ”fireweed”, joka tarkoittaa palopaikoilla kasvavaa. Suomenkielinen nimi taas juontuu siitä, että kasvin on uskottu lisäävän lehmien maidontuottoa.

Jatka lukemista

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Tilaa tästä sähköpostiisi kaikki blogipäivitykseni!

Saat ilmoituksen aina, kun uusi blogiteksti ilmestyy.

%d bloggaajaa tykkää tästä: